Analiza składu zupki chińskiej.

Zupki chińskie zwane instant nie posiadają praktycznie żadnej wartości odżywczej. Nie cieszą się dobrą opinią specjalistów od żywienia. Mimo wszystko znajdują wielu zwolenników wśród konsumentów i są dosyć popularnym posiłkiem. Wyjątkowy smak, niska cena detaliczna oraz bardzo krótki czas potrzebny na przygotowanie tego błyskawicznego posiłku wpływa na jego atrakcyjność i niesłabnącą popularność.
Wartość odżywcza w przeliczeniu na 100g produktu to 50 -100 kcal
Zupka chińska skład:
W skład zupek wchodzą przede wszystkim węglowodany ok.10g. Jest to główny składnik zupek chińskich, które w 90% zawierają makaron, składający się z mąki i skrobi.
Duża ilość soli jest najbardziej niepokojąca w składzie zupek chańskich. Znajduje się ona w postaci soli kuchennej ale również w glutaminianie sodu i innych wzmacniaczach smaku i zapachu. Ponadto niepełnowartościowe białko i część wolnych aminokwasów.
Zawartość tłuszczu 5-10 g/100g.

Sztuczne dodatki do żywności obecne w zupkach chińskich

.
Bardzo często można przeczytać na opakowaniu zupek chińskich, że nie zawierają w swoim składzie konserwantów. Ale czy na pewno tak jest? Okazuje się, że zupki chińskie zawierają:
– glutaminian sodu,
– guanylan disodowy
– inozynian sodu
– gume guar
– karagen
Wszystkie wzmacniacze smaku i aromatu, środki spulchniające, barwniki, substancje żelujące, substancje słodzące po mimo, że są to sztuczne dodatki do żywności i zawierają w swojej nazwie symbol litery „E” to według tej klasyfikacji nie są konserwantami. Nie zmienia to jednak faktu, że są to sztuczne chemiczne dodatki do żywności, które są szkodliwe dla naszego zdrowia.

Ze względu na bardzo dużą ilość soli w zupkach instant, nie powinny być one spożywane przez osoby z nadciśnieniem, niewydolnością nerek, z obrzękami, z chorobami serca i układu krwionośnego. Albowiem sól w nadmiarze przyczyniają się do pogarszania przebiegu tych chorób, ponadto powoduje powstawanie nadciśnienia. W przypadku zupek chińskich to właśnie duża zawartość sodu jest najbardziej szkodliwa dla naszego organizmu.

 

Author: stellan.pl